Inflyttningsdagen – dags att hämta ut dina nycklar
Första vardagen i varje månad räknas som in- och utflyttningsdag. Från klockan 12 den dagen kan du hämta ut dina nycklar. Om inflyttningsdagen infaller på en lördag, söndag eller helgdag kan nycklarna hämtas tidigast efter kl. 12.00 närmast påföljande vardag. Kom ihåg att ta med dig giltig legitimation. Detta är ett krav för att du ska kunna kvittera ut dina nycklar. Är ni fler som står på avtalet räcker det att en av er hämtar nycklarna. Har ni inte möjlighet att hämta ut nycklarna själv så kan ni använda er av en fullmakt för nyckelkvittering.
Flytta in tidigare
Om både den som flyttar ut och du som ska flytta in vill ha ett tidigare överlämningsdatum går det bra för vår del. Men kom ihåg att den som avflyttande fortfarande ansvarar för lägenheten fram tills dess att kontraktet löpt ut. Därför bör ni båda skriva ett avtal er emellan (tex att ni skriver ett avtal om andrahandsuthyrning. Blankett för detta hittar du här.)
- Den dag det är inflyttning enligt kontraktet ska egentligen båda parterna komma för att kvittera nycklarna. Det går dock bra att du inflyttande får en fullmakt från den avflyttande att lämna in nycklarna. Här hittar du en blankett för fullmakt av inlämning av nycklar.
- Eventuell debitering av vatten och el kommer att ske med tre månaders fördröjning (alltså tre månader efter att kontraktet löpt ut), så även detta är något ni båda i så fall ska vara medvetna om.
- Du som flyttar in tidigare tar själv över ansvaret för kontrollen av att städningen av bostaden är godkänd. Om ytterligare städning behövs får du stå för arbete och kostnader.
Hemförsäkring
Som hyresgäst måste du alltid ha tecknat en hemförsäkring. En hemförsäkring skyddar dig ekonomiskt om något skulle hända med din bostad eller dina saker. Om du till exempel skulle få en vattenskada kan du via hemförsäkringen få möjlighet till ersättning för saker som blivit förstörda. Hemförsäkringen kan också vara en trygghet om du själv skulle orsaka en allvarlig skada. I de flesta hemförsäkringar ingår även stöldskydd och rättsskydd.
I samarbete med Länsförsäkringar erbjuder vi rabatt på din hemförsäkring. Läs mer här!
Anmäl ny adress
När du flyttar ska du anmäla din nya adress till Skatteverket, det är kostnadsfritt. Vill du att din post under en viss tid automatiskt ska skickas vidare till din nya adress (eftersändning) kostar det extra. Du kan göra anmälan om flytt och eftersändning av post på Svensk adressändrings hemsida; adressandring.se. För att din post ska komma till din nya adress direkt efter flytten behöver du göra din flyttanmälan minst fem arbetsdagar före flytten. I övrigt måste du själv anmäla ändrad adress till föreningar, försäkringsbolag, banker, elleverantör, tidningar, vänner och bekanta och så vidare.
Hyresavi via e-post
Du får dina hyresavier som en pdf varje kvartal skickad till den adress du har uppgett i din lägenhetsansökan. Du kan även ansöka om autogiro eller e-faktura.
E-faktura
Ett enkelt sätt att betala din hyra är via e-faktura. För att aktivera tjänsten, logga in på din internetbank. Vår samarbetspartner Opalen sköter vår fakturering och därför ska du uppge Opalen Fastighetsförvaltning när du söker på företag att ansluta till e-fakturering.
Autogiro
Autogiro är en kostnadsfri service som innebär att din hyra överförs automatiskt från ditt konto det sista datumet varje månad. Med autogiro kan du vara säker på att hyran alltid betalas i tid. Det du behöver göra är att se till att det finns pengar på kontot ett par dagar innan förfallodagen.
Blankett för ansökan av autogiro.
Det här är IMD – individuell mätning och debitering
Är det individuell mätning och debitering av energi på din lägenhet? IMD innebär att varje enskild lägenhets förbrukning av energi mäts och att den boende debiteras för faktisk förbrukning. Kostnaden för förbrukningen kommer på din hyresavi och faktureras i efterhand med tre månaders fördröjning. Det betyder att på avin för december betalar du för augusti månads förbrukning.
Inte alla lägenheter omfattas av IMD. Vad som gäller för din lägenhet framgår av ditt hyresavtal.
IMD el
Som hyresgäst behöver du inte teckna något eget el-abonnemang utan det finns en elmätare i varje lägenhet som läser av din förbrukning. Fördelen med detta är att vi förhandlar fram ett avtal för alla hyresgäster i stället för att alla ska ha varsitt. Det gör att du som hyresgäst får ett bättre avtal (ofta lägre pris och jämnare justeringar), du slipper olika extrakostnader och betalar endast kWh-priset. Priset styrs utefter den allmänna utvecklingen och vi justerar priserna – både upp och ner – 1 till 4 gånger om året.
IMD vatten
Om du bor i ett hyreshus där vi mäter förbrukningen per lägenhet har du själv möjlighet att påverka månadskostnaden beroende på hur mycket vatten du förbrukar, och du slipper betala för en schablonavgift inbakad i hyran. Vattnet debiteras per kubik och normalvärdet, det vill säga den mängd varmvatten som en genomsnittlig lägenhet antas förbruka per år, baseras på antalet rum i lägenheten. För en etta antas förbrukningen motsvara 20 m3/år, en tvåa har 30 m3/år, en trea har 40 m3/år och så vidare. Priset styrs utefter den allmänna utvecklingen och vi justerar priserna – både upp och ner – 1-4 gånger om året. Det vanligaste är att man mäter förbrukningen av varmvatten, men det förekommer även att vi mäter både varmt och kallt vatten.